Здравейте, приятели!
Днес ще споделя с вас една любима моя закуска и как да си я приготвите.
Сутрин е важно да заредим организма си с енергия.
Затова ни трябва нещо засищащо, полезно и вкусно.
Много често залагам на домашно приготвена гранола.
Можете да откриете много различни варианти.
Сега ще ви покажа моя.
Ще са ви необходими следните неща:
- овесени ядки
- сурови ядки
-какао (2 чаени лъжички)
- кокосово масло (3-4 супени лъжици)
- кокосови стърготини (50гр)
-мед ( 1/2- 1 чаена чаша)
- плодове ( по избор)
Първо смесваме сухите съставки.
Слагаме овесените ядки. Те са изключително богати на витамини, минерали и фибри. Много хранителни и зареждащи организма с необходимата за него енергия.
Аз слагам на око, в зависимост колко количество гранола искам.
Аз слагам на око, в зависимост колко количество гранола искам.
Към тях добавяме смлените или натрошени сурови ядки. Избрах да сложа микс, но вие можете да изберете само един или два вида, по ваш вкус.
Добавяме и кокосовите стърготини. На мен много ми харесва вкусът, който придават и затова слагам цяло пакетче от 50гр.
Добавяме и 2 чаени лъжички какао.
Разбъркваме всички сухи съставки и е време да добавим течните.
Слагаме разтопеното кокосово масло.
Слагаме разтопеното кокосово масло.
Малко по-малко от половин чаена чаша, около 3-4 супени лъжици.
Кокосовото масло е много полезно за нашето здраве.
Прибавяме разтопеният мед.
Аз слагам около една чаена чаша.
Ако вие не искате да ви е толкова сладко. можете да сложите по-малко.
Когато го добавяте е важно останалите съставки да го попият, а не да ги залее изцяло.
Той ще ги слепи и след изпичане ще направи гранолата по-хрупкава.
Накрая добавяме плодовете. Нарязваме ги на ситни парченца.
Аз избирам замразени къпини или малини. Вие можете да изберете пресни, сушени или изобщо да не слагате, ако не ви харесва.
Разбъркваме всички съставки добре. Вземаме тава и я покриваме с хартия за печене.
Така няма да залепне.
След това с лъжица загребваме от сместа и я разстиламе върху хартията.
Не бива слоя да е много дебел, за да се изпече бързо и гранолата да стане хрупкава и златиста.
Пече се около 10-15 мин на 200 градуса, при предварително загрята фурна.
Препоръчвам ви да я следите през цялото време, за да не изгори, защото почернява и придобива горчив вкус.
Накрая ще се получи нещо такова:
След като изстине, съхраняваме гранолата в буркан и така ще можем да си я ползвате месец- месец и малко.
Може да се комбинира с кисело мляко или плодове.
Това беше моят начин за приготвяне на домашна гранола.
А сега е ваш ред. Слагайте готварските престилки и бързо към кухнята.
И не забравяйте, че най-важната съставка за всяко ястие е щипка любов.
Поздрави! 💖
Dreaming Butterfly
И не забравяйте, че най-важната съставка за всяко ястие е щипка любов.
Поздрави! 💖
Dreaming Butterfly
Коментари
Публикуване на коментар