Пропускане към основното съдържание

Родопска трапеза- рецепта за пататник

Здравейте, приятели!

Имате ли любимо българско традиционно ястие и кое е то?
Аз имам и това е пататника

Смята се, че името му идва от испанската дума "patata", която означава картоф и е навлезнала у нас заедно със самите картофи през 19-ти век

Пататника е ястие, характерно за родопския край
Може да срещнете много различни вариации и начини на приговтяне
Във всяко градче и селце 
И винаги ще бъде автентичен!
Приготвен с много желание!

И тъй като едната ми баба е родопчанка, няма как да не изпитвам любов към Родопите и местната кухня 

Затова днес искам да споделя с вас рецептата за пататник, която аз знам и използвам

Започваме ли!

Необходими продукти:
картофи /между 800гр. и 1кг./
1 глава лук
2 яйца
джоджен
сол
черен пипер
сирене/кашкавал
масло

Начин на приготвяне:

1) Обелваме картофите и ги рендосваме /на едро ренде/
След това хубаво ги отцеждаме

2) Към тях прибавяме нарязания лук, както и разбитите яйца

3) Объркваме сместа и я овкусяваме със сол, черен пипер и малко джоджен /1-2 щипки/

4) Избираме подходяща тава и за по-удобно поставяме хартия за печене
Ако нямаме, намазваме дъното с олио или масло

5) Слагаме картофената смес, като хубаво я разпределяме по дъното на тавата и притъпкваме, за да стане равна

6) Нарязваме малки парченца масло и ги разпределяме отгоре
Печем на предварително загрята фурна, на 180 градуса
На средата или едно ниво по-надолу

7) След като пататника е почти готов го изваждаме и рендосваме отгоре кашкавал или сирене, може и двете /зависис от предпочитанията/
И връщаме за още 5-10 минути във фурната, докато се разтопят и пататника хване коричка

8) Готовият пататник разрязваме на порции и сервираме


Бон апети!

Надявам се тази рецепта да ви е харесала и вдъхновила да опитате нещо ново!

Наистина вариантите за приготвяне на това традиционно родопско ястие са много
/може сиренето да се настърже в сместа, да не се слага кашкавал, да се приготви в тиган, вместо в тава и т.н./

Но аз споделих с вас рецептата, която съм научила от баба ми и баща ми
Затова като заключение искам да кажа: 
Търсете кулинарни съвети от вашите баби, дядовци, майки и бащи
Без значение на каква възраст сте
Те винаги знаят някоя тайна или хитринка как ястието, което приготвяте да стане по-вкусно, сочно или ароматно!
Освен това е и още един повод да прекарате време заедно или да си поговорите по телефона!

А ако случайно никой не го бива в готвенето и не знаете много рецепти, винаги може да потърсите в някоя готварска книга или в интернет 
И да експериментирате заедно
Ще бъде забавно, а това е най-важната част!

Сърдечни поздрави от мен!💖
Dreaming Butterfly

Бъдете здрави!

Към предишната публикация: тук












Коментари

Популярни публикации от този блог

Качество и стил с бижутата на Nomination

Здравейте, приятели! Днес ще си говорим за нещо много интересно свързано със стила. Какво ни отличава от останалите? Кой е акцентът в нашата визия, който никога няма да остане незабелязан? Точно така- бижуто! Правилно подбраните бижута правят всяка визия да изглежда по-стилна и завършена. Едни малки съкровища, с които можем да изразим себе си по много специфичен начин. Аз харесвам бижута, които носят послание! В които всеки детайл е изпипан до последно. Които правят впечатление от пръв поглед! Затова избирам бижутата на Nomination ! Качество, красота и класа в едно! Преди около 4-5 години се запознах с марката за първи път и бях очарована. Тогава избрах да заложа на техните гривни с елементи и съм много доволна от избора си. Към днешна дата гривната ми е почти изцяло запълнена. Всеки елемент представя част от моята личност и характер. От тогава, когато търся подарък за някого, независимо мъж или жена, често се обръщам към Nomination . ...

Ретро музей и Музей на восъчните фигури- Варна

Здравейте, приятели! Днес ще посетим едно много интересно и различно място. Кое и какво е то ли? То е малко пътуване в едно отминало време, една отминала епоха. Едно място, на което миналото оживява... "Ретро музей" - Варна Преди да започнем обиколката, нека кажем няколко думи за музея. Той включва експонати от периода 1944-1986г. Изложени са най-желаните и търсени автомобили по онова време. Домашни потреби, играчки, козметика и много други неща. Всичко от бита и ежедневието на човека през тези години. Започваме с най-вълнуващата част според мен, и това са колите. Изложени са над 50 автомобила. Ще изписвам марката на всеки един. Не разбирам кой знае колко, но както съм споменавала и преди, харесвам стари /винтидж модели. Първата кола, която прави впечатление е "Чайка ГАЗ-13", лимузина. Следват няколко москвича : Жигули: Лади: Шкоди: Една много красива бяла варшава: ...

Някъде в Стоакровата гора

Здравейте, приятели! И добре дошли в стоакровата гора... Познато ли ви е това място? Били сте тук, нали? Кога за последно идвахте? Знам, беше отдавна.  Пораснахте... Но верните ви приятели още са тук и ви чакат... Тигът, Кенга, Ру, Бухал, Зайо, Йори, Прасчо                 и разбира се                                    Мечо Пух Кристофър Робин също е при нас. Нали не помислихте, че сме го забравили. Всички те са тук за вас.  Щом разтворите страниците на книгата и затворите очи... "Мечо Пух" не е просто обикновена книга. Не гледайте на нея като на детска книжка, която прашасва на рафта. Не, "Мечо Пух" е необикновена книга, от която човек може да научи много. На пръв поглед малки прости истини, но всъщност важни житейски уроци. Това е книга, много специална за мен. Свързвам я и с най-добрият...