Пропускане към основното съдържание

Родопска трапеза- рецепта за пататник

Здравейте, приятели!

Имате ли любимо българско традиционно ястие и кое е то?
Аз имам и това е пататника

Смята се, че името му идва от испанската дума "patata", която означава картоф и е навлезнала у нас заедно със самите картофи през 19-ти век

Пататника е ястие, характерно за родопския край
Може да срещнете много различни вариации и начини на приговтяне
Във всяко градче и селце 
И винаги ще бъде автентичен!
Приготвен с много желание!

И тъй като едната ми баба е родопчанка, няма как да не изпитвам любов към Родопите и местната кухня 

Затова днес искам да споделя с вас рецептата за пататник, която аз знам и използвам

Започваме ли!

Необходими продукти:
картофи /между 800гр. и 1кг./
1 глава лук
2 яйца
джоджен
сол
черен пипер
сирене/кашкавал
масло

Начин на приготвяне:

1) Обелваме картофите и ги рендосваме /на едро ренде/
След това хубаво ги отцеждаме

2) Към тях прибавяме нарязания лук, както и разбитите яйца

3) Объркваме сместа и я овкусяваме със сол, черен пипер и малко джоджен /1-2 щипки/

4) Избираме подходяща тава и за по-удобно поставяме хартия за печене
Ако нямаме, намазваме дъното с олио или масло

5) Слагаме картофената смес, като хубаво я разпределяме по дъното на тавата и притъпкваме, за да стане равна

6) Нарязваме малки парченца масло и ги разпределяме отгоре
Печем на предварително загрята фурна, на 180 градуса
На средата или едно ниво по-надолу

7) След като пататника е почти готов го изваждаме и рендосваме отгоре кашкавал или сирене, може и двете /зависис от предпочитанията/
И връщаме за още 5-10 минути във фурната, докато се разтопят и пататника хване коричка

8) Готовият пататник разрязваме на порции и сервираме


Бон апети!

Надявам се тази рецепта да ви е харесала и вдъхновила да опитате нещо ново!

Наистина вариантите за приготвяне на това традиционно родопско ястие са много
/може сиренето да се настърже в сместа, да не се слага кашкавал, да се приготви в тиган, вместо в тава и т.н./

Но аз споделих с вас рецептата, която съм научила от баба ми и баща ми
Затова като заключение искам да кажа: 
Търсете кулинарни съвети от вашите баби, дядовци, майки и бащи
Без значение на каква възраст сте
Те винаги знаят някоя тайна или хитринка как ястието, което приготвяте да стане по-вкусно, сочно или ароматно!
Освен това е и още един повод да прекарате време заедно или да си поговорите по телефона!

А ако случайно никой не го бива в готвенето и не знаете много рецепти, винаги може да потърсите в някоя готварска книга или в интернет 
И да експериментирате заедно
Ще бъде забавно, а това е най-важната част!

Сърдечни поздрави от мен!💖
Dreaming Butterfly

Бъдете здрави!

Към предишната публикация: тук












Коментари

Популярни публикации от този блог

Чудеса сред природата- Монтана /част 2/

Здравейте, приятели! Днес е време заедно да продължим обиколката си из Монтана. Миналият път си направихме една  градска разходка  и разгледахме центъра. Видяхме различни забележителности, красиви паркове и даже хапнахме и по една торта. Сега обаче скачайте в някои удобни обувки, защото ни чака повече ходене. Ще посетим две места, които със сигурност си заслужава да се видят. Да си призная честно, и аз за първи път ги посещавам и ми е също толкова интересно. Да не губим повече време, тръгваме! Съвсем близо до града, зад стадиона, се намира паркът "Сините езера". Много живописно и красиво място. Има малък зоопарк, където виждаме щрауси, пауни, фазани и сиви гъски. В парка са оформени и три езерца, в които са развъдени различни риби- основно шарани и сомове. Мястото предлага и риболов, ако сте любител на това занимание. А ако не сте, може да покарате водно колело. В езерцата плуват и патетата на които можем да се порадваме. Ако ги съзерцаваме ...

Качество и стил с бижутата на Nomination

Здравейте, приятели! Днес ще си говорим за нещо много интересно свързано със стила. Какво ни отличава от останалите? Кой е акцентът в нашата визия, който никога няма да остане незабелязан? Точно така- бижуто! Правилно подбраните бижута правят всяка визия да изглежда по-стилна и завършена. Едни малки съкровища, с които можем да изразим себе си по много специфичен начин. Аз харесвам бижута, които носят послание! В които всеки детайл е изпипан до последно. Които правят впечатление от пръв поглед! Затова избирам бижутата на Nomination ! Качество, красота и класа в едно! Преди около 4-5 години се запознах с марката за първи път и бях очарована. Тогава избрах да заложа на техните гривни с елементи и съм много доволна от избора си. Към днешна дата гривната ми е почти изцяло запълнена. Всеки елемент представя част от моята личност и характер. От тогава, когато търся подарък за някого, независимо мъж или жена, често се обръщам към Nomination . ...

Изящно стъкло и фина дантела

Здравейте, приятели! Нашето пътешествие продължава. Все още сме в приказна Венеция, но днес се насочваме към едно място, където времето е спряло, а залеза - вълшебен! Лагуната Ще посетим два  красиви острова и ще разберем какво ги прави така очарователни, неповторими и примамливи.   Качваме се на корабчето и се отправяме към нашата първа спирка-остров Мурано. Мурано е определян като "най-малко красивият остров" в Лагуната. Моето мнение не съвпада и затова ще се опитам да ви пренеса в атмосферата на острова и емоцията, която остави в мен. Още стъпвайки на брега се чувства спокойствие, усещането за безвремие завладява. Притегля те и поемаш бавно по китните улички, наслаждавайки се на слънчевите лъчи, плуващите патета и леко унасяшият жужащ звук, идващ от короните на дърветата. Мурано е известен със стъкларското си изкуство. В далечното минало е бил рибарско селище, в което добивали сол. Докато през 1291г. във Венеция се забранява производството на стъкло, поради честите пожари ...