Здравейте, приятели!
Имате ли любимо българско традиционно ястие и кое е то?
Аз имам и това е пататника
Смята се, че името му идва от испанската дума "patata", която означава картоф и е навлезнала у нас заедно със самите картофи през 19-ти век
Пататника е ястие, характерно за родопския край
Може да срещнете много различни вариации и начини на приговтяне
Във всяко градче и селце
И винаги ще бъде автентичен!
Приготвен с много желание!
И тъй като едната ми баба е родопчанка, няма как да не изпитвам любов към Родопите и местната кухня
Затова днес искам да споделя с вас рецептата за пататник, която аз знам и използвам
Започваме ли!
Необходими продукти:
картофи /между 800гр. и 1кг./
1 глава лук
2 яйца
джоджен
сол
черен пипер
сирене/кашкавал
масло
Начин на приготвяне:
1) Обелваме картофите и ги рендосваме /на едро ренде/
След това хубаво ги отцеждаме
2) Към тях прибавяме нарязания лук, както и разбитите яйца
3) Объркваме сместа и я овкусяваме със сол, черен пипер и малко джоджен /1-2 щипки/
4) Избираме подходяща тава и за по-удобно поставяме хартия за печене
Ако нямаме, намазваме дъното с олио или масло
5) Слагаме картофената смес, като хубаво я разпределяме по дъното на тавата и притъпкваме, за да стане равна
6) Нарязваме малки парченца масло и ги разпределяме отгоре
Печем на предварително загрята фурна, на 180 градуса
На средата или едно ниво по-надолу
7) След като пататника е почти готов го изваждаме и рендосваме отгоре кашкавал или сирене, може и двете /зависис от предпочитанията/
И връщаме за още 5-10 минути във фурната, докато се разтопят и пататника хване коричка
8) Готовият пататник разрязваме на порции и сервираме
Бон апети!
Надявам се тази рецепта да ви е харесала и вдъхновила да опитате нещо ново!
Наистина вариантите за приготвяне на това традиционно родопско ястие са много
/може сиренето да се настърже в сместа, да не се слага кашкавал, да се приготви в тиган, вместо в тава и т.н./
Но аз споделих с вас рецептата, която съм научила от баба ми и баща ми
Затова като заключение искам да кажа:
Търсете кулинарни съвети от вашите баби, дядовци, майки и бащи
Без значение на каква възраст сте
Те винаги знаят някоя тайна или хитринка как ястието, което приготвяте да стане по-вкусно, сочно или ароматно!
Освен това е и още един повод да прекарате време заедно или да си поговорите по телефона!
А ако случайно никой не го бива в готвенето и не знаете много рецепти, винаги може да потърсите в някоя готварска книга или в интернет
И да експериментирате заедно
Ще бъде забавно, а това е най-важната част!
Сърдечни поздрави от мен!💖
Dreaming Butterfly
Бъдете здрави!
Към предишната публикация: тук
Коментари
Публикуване на коментар